3 leuke ideeën om je tuin of balkon bij-vriendelijk te maken

3 leuke ideeën om je tuin of balkon bij-vriendelijk te maken

“Niet snoeien! Bloemen voor de bijtjes” lees ik op het bord in een bloemenveldje vlakbij mijn huis. Eerder dit jaar zag ik ook al mooie rode klaprozen langs verschillende wegen in Enschede. Het is jou deze zomer vast ook niet ontgaan, de noodkreet die geroepen wordt voor het behoud van de bijen. Naast de explosieve stijging van bloemen in mijn omgeving kom ik ook regelmatig berichten tegen over het behoud van de bij en dat zette me aan het denken. Dat bijen belangrijk zijn wist ik, maar eigenlijk wist ik niet precies waarom en hoe ik dan bijvoorbeeld onze tuin bij-vriendelijk kon maken. Ik ben op onderzoek uitgegaan en heb, naast wat kennis over de bijen, ook 3 leuke ideeën voor je om je tuin of balkon bij-vriendelijk te maken!

Waarom zijn bijen belangrijk?

Niet iedereen weet het, maar bijen zijn ontzettend belangrijk voor onze samenleving. Zonder onze lieve vriend de bij hebben wij simpelweg geen eten. De bij levert namelijk een grote bijdrage aan de bestuiving van onze voedingsgewassen.

Hoe werkt dat ook alweer? Als bijen in een bloem op zoek gaan naar voedsel (ofwel nectar), nemen ze ongemerkt het stuifmeel van de bloem mee. Komt dit stuifmeel via de bij in een andere bloem terecht, dan wordt deze plant bevrucht (Bron: Natuurmonumenten). Maar liefst 75% van onze voedingsgewassen wordt bestoven door de bij. Dus dankzij de bijen kunnen wij bijvoorbeeld genieten van groenten en fruit zoals courgettes, paprika, kersen, appels en frambozen.

In Nederland leven zo’n 360 soorten bijen, maar inmiddels is meer dan de helft hiervan al aan het verdwijnen (Bron: Natuurmonumenten). Concreet houdt dit in dat er minder bijen leven, waardoor er minder bevruchting plaatsvindt. Dit heeft drastische gevolgen, want hierdoor groeit er ook minder groente en fruit. En laten we dat nou net nodig hebben in onze maatschappij!

Hoe kan het dat de bij aan het uitsterven is?

Dat er minder bijen zijn weten we inmiddels, maar hoe kan het dat ze aan het uitsterven zijn? De belangrijkst oorzaak: een gebrek aan voedsel. De bij heeft een goed, groen leefmilieu nodig, dat rijk is aan stuifmeel- en nectarbronnen. Door ons verwoestende gedrag (lees: bomen kappen, meer bouwen) is er steeds minder groen om ons heen. Minder groen betekent een minder goede leefomgeving voor de bij. Eigenlijk is de dreigende leefsituatie van de bij een direct gevolg van onze verwoesting van de aarde en natuur.

Ik wil de bijen helpen!

Toen ik de bovenstaande informatie voor het eerst las was ik eigenlijk een beetje in shock. Onze impact op de aarde begin je steeds meer te zien en dit is concreet voorbeeld ervan. Dus: op zoek naar oplossingen! Al snel kwam ik erachter dat een verwilderde tuin met hoog gras en wilde bloemen de ideale leefomgeving is voor bijen. Zelf hoef ik geen compleet verwilderde tuin, maar ik wil wel een handje helpen door onze tuin wat groener te maken met mooie, wilde bloemen.

Ook las ik dat hoe meer verschillende planten en bloemen je in je tuin hebt, hoe meer verschillende soorten bijen je naar je tuin lokt. Bijen houden bijvoorbeeld van lavendel en van kruiden zoals dille, rozemarijn, bieslook en tijm. Maar ook als je een balkon hebt kan je al serieuze stappen maken om een fijne leefomgeving voor de bij te creëren. Dus hierbij dan ook mijn ideeën om je tuin of balkon bij-vriendelijk te maken op een rijtje!

      1. Zaadbommetjes van Blossombs

Met deze zaadbommetjes creëer je op een hele leuk en makkelijke manier een kleurrijke bloementuin voor bijen en vlinders. De Blossombs kan je overal neergooien, waar je maar bloemen wilt. Dus dit kan in je tuin of, heel handig, in een potje op je balkon! Leuk om zelf te doen, maar ook een leuke duurzame activiteit voor kinderen.

In de zaadbommetjes zit een biologische – speciaal voor bijen en vlinders- samengestelde zadenmix van wilde bloemen. En ohja, ze zijn helemaal biologisch! De bommetjes worden in Nederland gemaakt met 100% natuurlijke ingrediënten zoals klei, nutriënten en kleurpigmenten. Je kunt de zaadbommetjes zelf gebruiken, maar ze zijn ook erg leuk om als cadeau weg te geven. Zo kan je nog meer mensen te inspireren om hun tuin of balkon bij-vriendelijk te maken!

      2. Bijenhotel van BLOOM your message

Nog zo’n mooi en creatief idee; een bijenhotel. Het bijenhotel van BLOOM your message bestaat uit een do-it-yourself bouwpakket dat volledig gemaakt is van duurzame en gerecyclede materialen. Het hotel is in samenwerking met de Nederlandse Bijenstichting ontwikkeld om de bijenpopulatie een betere kans te geven op overleving.

De buitenzijde van het bijenhotel is gemaakt van landbouwafval en voorzien van een natuurlijke coating waardoor deze op een beschutte plek buiten kan hangen. Het binnenwerk bevat diverse formaten gaatjes, geschikt voor verschillende soorten wilde bijen. Daarnaast biedt de bovenkant van het hotel een plek voor andere insecten.

Naast dat je letterlijk een huisje voor de bij creëert, is het leuke van dit bijenhotel is dat je hem zelf in elkaar moet knutselen. Hierdoor is ook weer ontzettend geschikt als duurzame activiteit voor zowel volwassenen als kinderen!

      3. Kweektuintje van Superwaste

En ook met het laatste idee mag je weer zelf aan de slag; een kweektuintje van gerecyclede theezakken voor de bijen. Met kweektuintje van Superwaste kweek je bijenbloemen waar je maar wilt; in de tuin, op het balkon of in de vensterbank. Het tuintje neemt niet veel ruimte in en dat is super handig! Daarbij staat het ook gewoon erg leuk en fleurig.

Het kweektuintje bevat aardetabletten, een zakje zaden en een instructie hoe de zaden gekweekt kunnen worden. Leuk om te doen als je even een momentje voor jezelf hebt of als leerzaam moment samen met de kinderen.

Klaar voor actie

Hopelijk heb je iets aan deze tips gehad en ga jij komend voorjaar ook aan de slag om je tuin bij-vriendelijker te maken. Ik weet in ieder geval dat ik je de boven drie producten in mijn tuin terug zal gaan zien! Lijkt het jou leuk om bijvoorbeeld een bijenhotel of zaadbommetjes cadeau te doen aan jouw collega’s? Check dan de Bee Friendly of de Start Being Sustainable & Bee Friendly gift boxen die ik heb samengesteld. Samen kunnen we ervoor zorgen dat de bij niet verdwijnt!

Liefs,

Chris


Ouder bericht Nieuwer bericht