Black Friday; is dat nog wel van deze tijd?

Black Friday; is dat nog wel van deze tijd?

Sinds een paar jaar is het Amerikaanse fenomeen “Black Friday” ook een ware happening in ons land. Op die ene dag in november strooien bedrijven met kortingen en geven we massaal ons geld uit aan kerstcadeaus, tv’s en wat dan al niet. Waar we in het pre-corona tijdperk nog massaal onbewust kochten, lijkt er sinds corona meer bewustwording te zijn gekomen van de impact van ons koopgedrag. De term ‘consuminderen’ is zelfs in het leven geroepen. Is Black Friday en het massale kopen dan nog wel van deze tijd?

Een koopfestijn

Black Friday, ‘the shopping holiday’, draait om kopen en verkopen. Grote kortingen, gratis producten en andere mooie deals worden op deze dag door veel bedrijven aangeboden met maar één doel: dat je meer gaat kopen. Het euforische gevoel, de kick die je krijgt wanneer je iets met korting op de kop weet te tikken, is de emotie waar op deze dag wordt ingespeeld. Want stel je voor dat je net deze mooie aanbieding mist! En met resultaat, want in 2020 steeg het aantal Black Friday aankopen met maar liefst 10% ten opzichte van het jaar daarvoor. Aan iDeal betalingen via webshops was dat goed voor 134 miljoen euro, in één dag! Nu dwong corona ons om meer online te gaan bestellen, maar dat terzijde. Als we op één dag zoveel geld uit kunnen geven in ons kleine landje en webshops op hol doen slaan met onze orders, kopen we dan gewoonweg niet teveel? Zouden we daar niet wat bewuster mee om moeten gaan?

Bewustwording

Ook ik heb de afgelopen jaren van leuke deals geprofiteerd tijdens deze periode, super handig voor kerstcadeaus of een goed excuus om een bulk aan Nespresso cups in te slaan (en dat terwijl ik geeneens koffie drink). Maar toen het idee van Black Friday dit jaar weer voorbij kwam en ik nu zelf twee webshops met duurzame producten beheer, ben ik na gaan denken.

Ik zal er eerlijk in zijn; extra omzet is natuurlijk mooi meegenomen en dat kan ik goed gebruiken in het jaar waarin ik een groot risico neem om mijn bedrijf volledig om te gooien. Maar ten koste van wat gaat die omzet? Mensen stimuleren om nog meer te kopen in een wereld waar al zoveel overvloed is?

Natuurlijk wil graag dat mijn gift boxes verkocht worden, maar ik wil niet dat mensen bij mij kopen om maar te kopen. Zo van: “Ja, ik kon korting krijgen dus nam ik er maar twee”. Dat is niet de insteek waarom ik Earth Friendly Gift Boxes heb gecreëerd. De insteek is om te inspireren tot een duurzamer leven en daar hoort consuminderen ook zeker bij. Het promoten van een koopfestijn voelt dan ook compleet tegenstrijdig.

Duurzame cadeaus

Met de producten in de Earth Friendly Gift Boxes wil ik laten zien wat duurzame opties zijn. Want ja, cadeaus geven doen we graag, maar kan dat dan niet op een duurzamere manier? Waarom zou je je geld uitgeven aan tien verschillende kleine cadeaus zonder nut, in plaats van een mooi cadeau dat een duurzamere levensstijl promoot? Op deze manier koop je minder, belast je het milieu minder én inspireer je met je cadeau.

Geen Black Friday

Na getwijfeld te hebben is het voor mij eigenlijk vanzelfsprekend om niet mee te doen aan Black Friday. Ik geloof dan ook niet dat Black Friday nog van deze tijd zou moeten zijn. Meer kopen draagt bij aan een grotere ecologisch voetafdruk en dat is nou juist wat we net niét kunnen gebruiken in de wereld.

Is mijn beslissing om niet mee te doen aan Black Friday zakelijk slim? Ik weet het niet, de tijd zal het leren. Wat ik wel weet is dat ik achter mijn beslissing sta en hoop op deze manier mensen bewuster te maken. Want een duurzamere wereld, begint bij jezelf!

Liefs,

Chris

 


Ouder bericht