De milieuvriendelijke oplossing om plasticvrij te kunnen douchen; Shampoo Bars

De milieuvriendelijke oplossing om plasticvrij te kunnen douchen; Shampoo Bars

Ik had er wel eens van gehoord; haarzeep. In de winkel had ik er ook wel eens naar gekeken, maar het trok me niet echt aan. Je haar wassen met een stuk zeep? Hoe doe je dat? Dat kan toch niet fijn zijn? Totdat ik tijdens het schoonmaken van ons doucherekje ineens realiseerde hoeveel producten er wel niet in plastic verpakt zitten. Ik heb altijd sowieso twee soorten shampoo en conditioner staan, met nog een extra fles shampoo voor mijn zoontje. Dan ook nog doucheschuim, wasgel, scheerschuim en een pot met scrub. Dat waren al negen items, waarvan ik wist dat die na twee maanden leeg zouden zijn en weggegooid zouden worden.

Mijn schuldgevoel begon te knagen. De eerste stap tot een duurzamer leven begint bij jezelf toch? Dus licht twijfelend nam ik het besluit; ik ga haarzeep proberen. Toevallig attendeerde een oud-collega mij recentelijk op Shampoo Bars en ik besloot dat dit het moest gaan worden. Benieuwd naar mijn ervaring? Lees dan even verder!

Waarom overgaan naar plasticvrij douchen?

Eigenlijk is meer de vraag, waarom niet? Je ben waarschijnlijk bekend met de term ‘plastic soup’ en hebt de verschrikkelijk foto’s van een schildpad gestikt in plastic voorbij zien komen. Plastic is overal! In 2019 is er wereldwijd 368 miljoen ton aan plastic geproduceerd en hiervan wordt ongeveer 40% gebruikt voor verpakkingen. Denk hierbij aan plastic waterflesjes, shampooflessen maar ook het plastic dat om de komkommers heen zit in de supermarkt.

Een gemiddelde persoon in Europa gebruikt zo’n 33 kilo aan plastic per jaar. En van al dit plastic  gebruiken we ongeveer 40% maar één keer voordat we het weggooien. Plastic duurt bijna 400 jaar om af te breken en komt ondanks onze inspanning om plastic afval te scheiden, toch in onze oceanen terecht. Daar zorgt het niet alleen voor veel schade aan de natuur, de microplastics in het water zorgen vervolgens ook weer voor gezondheidsproblemen bij mensen.

Plastic is eigenlijk gewoon een Big No-No. Daarom is het niet gek om zelf al een stap te nemen om je plasticvoetafdruk te verminderen. Hoe? Heel simpel, plasticvrij douchen! Een kleine stap met groots effect. En dat is waar de bars van Shampoo Bars in beeld komen.

Shampoo Bars

Een oud-collega stuurde mij onlangs een mailtje: “Ik zag je oproep op LinkedIn en stuur je hierbij de gegevens van een bedrijf met leuke cadeaus en duurzaamheid hoog in het vaandel.” De link in het bericht was naar de website van Shampoo Bars, waar ik al snel enthousiast werd over hun concept.

Het bedrijf, gesitueerd in Deventer, heeft als doel om het gebruik van plastic (shampoo) flessen te verminderen. Dit doen ze door duurzame alternatieven mogelijk te maken voor iedereen, zoals de productie van de shampoo bars. De bars worden met de hand gemaakt en bevatten enkel duurzaam gewonnen en aangeschafte ingrediënten.

Naast het uitdragen van hun visie werken ze ook samen met partners zoals het Wereld Natuur Fonds om het plastic probleem steeds meer onder de aandacht te krijgen. Het klinkt als een mooi bedrijf met een mooi product. Tijd om die bars eens te gaan testen!

Mijn eerste indruk

Voor mijn test heb ik de lavendel bars aangeschaft; deze bestaan uit een shampoo, body en conditioner bar. Ze zijn mooi, rond en ogen eigenlijk ook wel een beetje lief in die pastelkleurtjes. Qua gewicht zijn ze licht en ze zien er klein uit. Toch zou een bar 80 wasbeurten mee moeten gaan, dat is ongeveer 3 shampooflessen. Ik ben benieuwd!

De verpakking waarin ik de bars geleverd krijg is van recyclebaar karton en matcht qua kleur helemaal met de bars. Voor mijn eigen gemak heb ik er een zeepplankje van duurzaam bamboe bij aangeschaft. Dit staat leuk in de badkamer en zorgt ervoor dat de bars na gebruik sneller drogen, zodat ze langer mee gaan. Ook heb ik er een zakje bij gekocht, hier kan ik ze makkelijk in meenemen tijdens een weekendje weg. Maar het zakje is ook goed op te hangen aan de douchekop.

De test

Nadat ik s’ochtends onder de douche stap wil ik automatisch naar mijn fles shampoo grijpen. Maar ho, wacht, vandaag gaan we wat anders proberen. Ik pak de Shampoo Bar lavendel, maak hem nat met water en wrijf hem tussen mijn handen. Het ruikt lekker en de bar begint gelijk te schuimen. Ik heb nog wat twijfels, ik ga echt zeep in mijn haren smeren? Maar al snel ga ik ervoor en smeer ik het schuim in mijn haren. Waar het eerst onwennig leek voelt het eigenlijk al heel snel als gewone shampoo! Het schuim zorgt ervoor dat ik geen verschil merk. Voor de zekerheid ga ik ook nog met het stuk zeep over mijn haren heen en spoel het uit. Mijn haar voelt schoon en fris.

Dan is het de beurt aan de conditioner. Deze schuimt wat minder, waardoor het me beter lijkt om met de bar over mijn haren heen te gaan. Ik vind het nog steeds een beetje gek om te doen maar krijg er snel handigheid in. De conditioner laat ik even intrekken en wanneer ik het uitspoel voelt mijn haar zacht aan. Eigenlijk merk ik geen verschil met de normale conditioner die ik gebruik, en dat is positief!

Als laatste gebruik ik de body bar. Ook deze ruikt weer heerlijk naar lavendel, het is net alsof ik me even in Frankrijk waan. Ik heb al een tijdje geen ‘gewone’ zeep gebruikt, alleen maar douchegel of doucheschuim, en het doet me denken aan vroeger. De zeep is lekker zacht en ik merk dat hij mijn huid verzorgt.

Niet veel later stap ik onder de douche vandaan. Mijn haar is schoon, zacht en ik voel me fris. Ik denk even aan de twijfel die ik had over haarzeep en glimlach van binnen; die Shampoo Bars zijn zo gek nog niet.

Op naar een plasticvrijer leven

Waar ik eerst nog twijfelde of haarzeep wel wat voor mij was, ben ik nu helemaal om. Naast dat de redenen om plasticvrij te douchen ontelbaar zijn werken de bars ook gewoon erg goed. Wat een uitvinding, die bars! Een makkelijke stap tot een plasticvrijer leven.

Wil jij jouw collega’s inspireren om ook plasticvrij te gaan douchen? Ik heb enkele leuke gift boxes met Shampoo Bars samengesteld, je vindt ze hier. Vooral de Happy Start is een mooi begin om eens kennis te maken. Veel doucheplezier!

Liefs,

Chris


Ouder bericht Nieuwer bericht