Duurzame cadeaus voor de feestdagen: de 3 belangrijkste trends

Duurzame cadeaus voor de feestdagen: de 3 belangrijkste trends

Het is misschien nog wat vroeg, maar de maand van het geven komt er ook dit jaar weer aan; december! Zelf vind ik het ontzettend leuk om iemand blij te maken met een cadeautje. Voor kerst ben ik zelfs al weken van te voren bezig met het zoeken naar hét perfecte cadeau voor mijn dierbaren. Maar nu ik dankzij corona nog bewuster geworden ben van de noodzaak van duurzaamheid (voor uitleg hierover, zie mijn blog over duurzame kerstpakketten), is het eigenlijk een logische stap om eens te kijken naar de cadeaus die ik weggeef. En niet te vergeten, de zakelijke cadeaus zoals de giftboxes die ik verkoop.

Ik wil wel duurzamer, maar wat is trendy, leuk en hip? Het moet tenslotte wel gewaardeerd worden door de ontvanger. Ik ben op zoek gegaan naar de drie belangrijkste trends op het gebied van duurzame cadeaus. En om het bewuster kopen ook voor jou leuker en makkelijker te maken, deel ik deze trends graag met je!

Waarom duurzame cadeaus voor de feestdagen?

De decembermaand is dé maand waarin we het meest consumeren. Een uitgebreid kerstdiner, een nieuwe kerstoutfit en cadeautjes onder de boom voor je dierbaren. De gezelligheid staat voorop, maar passen de overdadige feestdagen nog wel zo goed bij onze huidige maatschappij? Volgens dit artikel geven we in Nederland gemiddeld €230,- per jaar uit aan kerstcadeaus, en wordt maar liefst 54% van deze cadeaus nog voor 1 januari geruild. Hoog tijd dat er eens gekeken wordt naar wát we weggeven. En als we daar toch mee bezig gaan, waarom helpen we het milieu dan ook niet gelijk een handje mee?

Nu hoor ik je denken; leuk pleidooi heb je, maar wat heb ik eraan? Je ‘wint’ met het kopen van duurzame cadeaus twee dingen:

1) Het vinden van een mooi, gepast duurzaam cadeau kost tijd en aandacht, je zult er echt even je best voor moeten doen. Maar daar staat tegenover dat de ontvanger het ontzettend zal waarderen. Reken maar dat jouw moeder, opa of collega zich geliefd voelt wanneer jij met het perfecte cadeau aan komt zetten.

2) Eigenlijk is het vanzelfsprekend, maar je ecologische voetafdruk verminderd! Kocht je eerder geen duurzame cadeaus, nu is je cadeau van duurzaam materiaal gemaakt, is het duurzaam geproduceerd of heeft het een nut waardoor je het lang gebruikt (= ook weer duurzaam). Je draagt je steentje bij aan een betere wereld en dat voelt toch goed?

Nu ik dit zo opschrijf word ik alleen maar enthousiaster en ik zie eigenlijk alleen maar voordelen! Alleen, hoe zorg je ervoor dat je niet met een geitenwollensokken cadeau aan komt zetten?

Duurzame cadeau trends

Gedurende het jaar bezoek ik, samen met mijn collega, verschillende beurzen en showrooms. Daarnaast houden we ook via social media en andere netwerken de komst van nieuwe producten goed in de gaten. Overal worden duurzame initiatieven uit de grond gestampt en daar ben ik blij om. Maar welke trends zijn nu écht booming in de geschenkenwereld?

1. Bamboe

Bamboe is een materiaal dat goed verantwoord geproduceerd kan worden. De bamboe plant heeft geen kunstmest nodig om te groeien en regenereert zelf vanuit zijn eigen wortels, waardoor hij niet opnieuw geplant hoeft te worden. Daarnaast geeft hij 35% meer zuurstof af vergeleken met andere bomen van dezelfde hoogte, hoe fijn is dat! Ook kan bamboe heel snel groeien, tot wel 120 cm per dag.

Niet gek dat het gebruik van bamboe voor producten de laatste jaren veel terrein gewonnen heeft. Saladeschalen, snijplanken, behuizing voor gadgets, noem het maar en je kan het van bamboe maken. Verschillende ketens zoals bv. Hema maken ook kleding van bamboe. Dit maakt de kledingstof super zacht, en daardoor is het gebruik van bamboe vooral populair bij babykleding. Genoeg leuke opties voor je duurzame cadeau!

2. Groen is gaan

De ouders onder de lezers kennen de Paw Patrol quote vast wel; Groen is gaan! Maar voor de geschenkenwereld gaat deze quote helemaal op. Het is ontzettend populair om (iets met) planten cadeau te doen. Luchtzuiverende planten, een stekje van een kerstboom of een item waarmee je zelf plantjes kan laten groeien met behulp van een kaart of potlood. Erg leuk en leerzaam voor de kinderen :-).

Een andere optie is om een boom cadeau te geven via een bedrijf zoals Treedom. Het leuke van Treedom is dat je regelmatig updates krijgt over de groei van de boom en je krijgt zelfs coördinaten van zijn locatie. Groen doen is het helemaal!

Maar ook dingen die ooit eens groen waren, zoals bloemen, worden gedroogd en krijgen een tweede leven. Hartstikke trendy, een boeket van gedroogde bloemen. Je ziet ze in elk woonblad wel terug komen. Wat is het voordeel? Gedroogde bloemen gaan wel tot een jaar mee, veel langer dan ‘gewone’ bloemen. Hartstikke duurzaam dus!

3. Praktisch & bruikbaar

Dit blijft toch wel de nummer 1 trend; praktische en bruikbare dingen. Niets is zo vervelend als een cadeau krijgen waar je niets aan hebt of niets mee doet. Je zet het ongebruikt in de kast of gooit het weg, je hebt er geen plezier van. Zonde!

Wat zien we dit jaar als praktisch ding terug komen? Eigenlijk is het een inkoppertje, maar herbruikbare koffiebekers of drinkflessen blijven het goed doen. Want wie drinkt er nou geen koffie, thee of water? Verder zien we ook dat handige lunch- of salade boxes populair zijn. Eigenlijk kan ik tal van voorbeelden noemen, maar of iets praktisch en bruikbaar is voor iemand hangt heel erg van de persoon af. Bedenk voor jezelf, zou degene dit dagelijks of wekelijks gebruiken? Is het antwoord ja, dan heb jij je cadeau te pakken!

Op duurzame-cadeau jacht

Zo, dat waren ze, de duurzame cadeau trends voor 2020. Hopelijk kan jij na het lezen van dit blog op duurzame-cadeaujacht en verras je je dierbaren. Ik ben nog wel even nieuwsgierig, welke van de trends is jouw favoriet?

Tot slot, neem je het een stap verder en wil je helemaal voor een duurzame kerst gaan? Vorig jaar heb ik een blog gepubliceerd over het vieren van een duurzame kerst met daarin allerlei tips & tricks hoe je dit aan kunt pakken. Ik ben heel benieuwd of ik jou kan inspireren om de feestdagen duurzamer te vieren en zou het ontzettend leuk vinden als je het met me deelt op social media!

Liefs,

Chris


Ouder bericht Nieuwer bericht