Duurzame kerstpakketten en relatiegeschenken: de 3 belangrijkste trends

Duurzame kerstpakketten en relatiegeschenken: de 3 belangrijkste trends

Het wordt alweer wat eerder donker en de kerstshows zijn weer te bewonderen in de tuincentra; de feestdagen komen eraan! Waar we vorig jaar nog een lockdown in gingen tegen de kerst, hoop ik dat het dit jaar anders zal zijn. Een gezellige kerstborrel met collega’s en geen 1,5 meter afstand meer.

Maar naast een kerstborrel hoop ik ook dat er meer bewustwording is gekomen voor hetgeen wat we weggeven aan zakelijke cadeaus tijdens deze feestmaand, zoals de relatiegeschenken en kerstpakketten. Deze tijd van het jaar is namelijk één van de ultieme momenten om als bedrijf je omgeving te inspireren en te laten zien hoe het duurzamer kan. Weet je nog niet helemaal hoe je dat moet doen? Lees dan even verder en check gelijk de 3 belangrijkste trends op het gebied van duurzame kerstpakketten en relatiegeschenken!

Waarom een duurzaam kerstpakket of relatiegeschenk?

In mijn blog van vorig jaar schreef ik het al; de decembermaand is dé maand waarin we het meest consumeren. We willen elkaar iets speciaals geven rondom de feestdagen, om te laten weten dat we elkaar waarderen. Je verrast je relaties met een leuk geschenk en je collega’s met een uitgebreid kerstpakket.

Zelf vind ik het ook erg leuk om mijn familieleden blij te maken met een mooi cadeau. Alleen is de manier waarop we consumeren (nog) niet helemaal ok en is het (vaak) een zware belasting voor het milieu. Je denkt er misschien gewoon helemaal niet bij na wat je weggeeft of je vindt het lastig, waardoor je iets koopt wat niet verantwoord en duurzaam is. Jouw geld is weg, het milieu moet de onnodige belasting opvangen  en de ontvanger zit opgescheept met iets wat hij/zij misschien niet eens gebruikt. Maar wat als jouw cadeau, kerstpakket of relatiegeschenk naast een functie als blijk van waardering ook de ander kan inspireren tot duurzamer gedrag? Dat maakt het toch dubbel zo leuk om weg te geven?

Het bedrijf als bron van duurzame inspiratie

Binnen een bedrijf wordt er vaak niet gerealiseerd hoeveel invloed men kan hebben op collega’s of relaties. En dat terwijl je het juist op zo’n mooie manier kan gebruiken. Werk je binnen een bedrijf, dan ben je toch vaak zo’n 24 tot 40 uur van je werkweek werkzaam voor dat bedrijf. Dat is tussen de 40 en 67% van de tijd die je wekelijks hebt en dat is best veel! Dus als je als bedrijf duurzaamheid wilt uitstralen naar je klanten, vergeet je het dan ook niet naar binnen te stralen? Naar de mensen die je bedrijf maken? Inspireer ze en maak ze enthousiast!

Wees kritisch en eerlijk

Duurzaamheid binnen in een bedrijf kan geïmplementeerd worden door dingen zoals coaching of een kantine met verantwoord eten en drinken, maar ook zo simpel als een kerstpakket.  Met een duurzaam kerstpakket geef je de boodschap dat je écht om de wereld geeft. Alleen hoe zorg je ervoor dat je niet ten prooi valt van de standaard pakketten, die minder duurzaam zijn dan dat ze voordoen? Ik kijk er kritisch naar, want er zijn best veel kerstpakketten die in essentie eigenlijk helemaal niet duurzaam zijn. Zoals een tas gemaakt van gerecyclede flessen met logo opdruk, die bij een leverancier vandaan komt die het alsnog in China laat maken en het vervolgens per containerschip hier naar toe laat komen. Dan mag de tas wel van gerecycled materiaal zijn gemaakt, de rest van het logistieke proces mist wat mij betreft wel het stukje duurzaamheid. Daarbij komt kijken dat je het bedrijfslogo op de tas drukt, waardoor niet iedere ontvanger hem zal willen gebruiken. Wees dus ook als bedrijf zijnde kritisch en eerlijk, want ook daar kan je omgeving weer van leren!

Duurzame trends

Sinds dit jaar ligt de focus van TiaMo op een geheel duurzaam assortiment. Omdat het bedrijf vanuit de kerstpakkettenwereld kwam kende ik al de nodige leveranciers met leuke, duurzame producten. Maar dat was niet voldoende. Rondvragen op social media deed wonderen en zo kwam ik in contact met nog meer enthousiaste leveranciers die stuk voor stuk eerlijke, duurzame producten maken. Inmiddels heb ik een heel assortiment aan gift boxes samen kunnen stellen en word ik wekelijks benaderd door potentieel nieuwe leveranciers. Ook bezoek ik, waar kan, beurzen en showrooms. Met al deze informatie heb ik een lijst van 3 duurzame trends samen kunnen stellen, trends die tegelijkertijd ook heel blijvend zijn. Want ze zijn niet alleen leuk voor kerstpakketten of relatiegeschenken, maar ook voor de rest van het jaar! Ben je er klaar voor?

  1. Natuur

Het mooie van duurzaamheid is dat het om de natuur gaat en dat zien we ook zeker terug in trendsettende producten. Waar moet je aan denken? Kweektuintjes, zaadbommetjes voor wilde bloemen, bloeikaarten, bijenhotels en plantjes.

Steunt het de natuur of kan je er je eigen natuur mee creëren, dan is het helemaal hot en trending! Het leuke van de meeste van deze producten is dat je er ook zelf mee aan de slag moet. Of je nu een bijenhotel bouwt of vieze handen krijgt met het zaaien van je kweektuintje, stil zitten is geen optie. En dat maakt je ook zoveel meer bewuster, want het geeft je de gelegenheid om na te denken over wat je aan het doen bent en wat voor effect dat heeft.

  1. Verantwoord borrelen

Wat doen we tijdens de feestdagen? Juist, borrelen. Samen met familie en vrienden genieten van een lekker hapje en drankje. En ook dat kan steeds meer op een verantwoorde manier, voor de natuur maar ook voor jezelf en je eigen lichaam! Want een gezond lichaam behouden is wat mij betreft ook een kernwaarde binnen het hele kader van duurzaamheid.

Waar zou je op kunnen letten?

  • Biologische producten zoals bijvoorbeeld de wijnen van Neleman
  • Producten zonder suiker of met alternatieve zoetstoffen zoals honing
  • Alcoholvrije producten
  • Producten waarbij een goed (klimaat)doel gesteund wordt zoals de Earth Lager van Lowlander Beer

En vergeet niet, borrelen doen we niet alleen met feestdagen, dat kan eigenlijk het hele jaar door wel. Want is er altijd wel wat te vieren toch?

  1. Praktisch & nuttig

De derde trend is dé stap waarmee je op een vrij makkelijke manier duurzamer kan leven, namelijk praktische en nuttige items. Neem een Food Hugger of een multikommen set van Mepal, dit zijn items die praktisch zijn en in elke keuken gebruikt kunnen worden, super handig! Maar denk ook aan items zoals Shampoo Bars welke plasticvrij douchen stimuleren of een nettasje voor je groenten en fruit. Om te weten of een kerstpakket of relatiegeschenk duurzaam is moet je jezelf eigenlijk altijd deze vraag stellen; wordt het gebruikt of belandt het in de kast?

Leuk om te weten: naast dat de bovengenoemde producten praktisch en nuttig zijn, zijn ze ook nog eens duurzaam geproduceerd. Daarmee scoor je dus goed op twee vlakken!

Ga ervoor!

Dit waren mijn gespotte trends voor duurzame kerstpakketten en relatiegeschenken van 2021. Ik hoop dat ook jij deze winter op missie gaat om jouw omgeving te inspireren. Kom je er niet helemaal uit of kan je nog wat hulp gebruiken? Bekijk dan ook eens de duurzame gift boxen en borrelboxen die ik heb samengesteld of neem contact met me op via hello@tiamo-seasongifts.com. Ik help je graag, want samen kunnen we meer verschil maken in deze wereld dan alleen!

Liefs,

Chris


Ouder bericht Nieuwer bericht