Duurzamer leven: 3 praktische tips om voedselverspilling tegen te gaan

Duurzamer leven: 3 praktische tips om voedselverspilling tegen te gaan

Eén van de meest vervelende dingen in een supermarkt vind ik een verpakking die te groot is. Zo eentje waarvan je al zeker weet dat er iets overblijft dat je niet gebruikt. Andijvie, boerenkool of aardappelen bijvoorbeeld. Je kookt er je maaltijd mee en je wéét gewoon dat er wat over zal blijven of dat je niet alles zult gebruiken. Nu bewaar ik mijn restjes meestal netjes in de koelkast, maar regelmatig ontkom ik er niet aan om toch wat weg te gooien. Tijd om daar eens verandering in te brengen. Wil jij ook graag wat minder voedsel verspillen? Lees dan door voor mijn 3 praktische tips om voedselverspilling tegen te gaan.

Voedselverspilling in Nederland

In Nederland verspillen we samen 2 miljard kilo voedsel per jaar. Samen Tegen Voedselverspilling heeft hier een confronterende vergelijking voor gecreëerd; dat is een file van Utrecht naar Barcelona met bumper aan bumper rijdende vrachtwagens vol met voedsel.

Ongeveer 23 tot 32% van de totale voedselverspilling wordt veroorzaakt door consumenten. Dat houdt in dat wij Nederlanders gemiddeld 34 kilo per jaar aan vast voedsel verspillen. Al met al zo’n 9.5% van het voedsel dat we kopen (Bron: Voedingscentrum). Denk daarbij aan brood, zuivel, groente, fruit en aardappelen die weggegooid worden. Dat is niet alleen erg zonde van het verspilde voedsel en je euro’s, maar het heeft ook het een enorm negatief effect op het milieu.

Wat is het negatieve effect van voedselverspilling?

Voedselverspilling heeft een groot effect op ons klimaat en het uitstoten van broeikasgassen. In Europa is voedselverspilling voor maar liefst 6% van de totale uitstoot aan broeikasgassen (door menselijke activiteiten) verantwoordelijk. En dat terwijl het eigenlijk heel simpel is om in je dagelijks leven enkele aanpassingen te maken waardoor dat percentage naar beneden kan. Door minder te verspillen hoeven we ook minder te produceren en maken we minder gebruik van landbouwgrond, water en energie.

Door verspilling tegen te gaan kunnen we niet alleen onze uitstoot verminderen, maar ook draagt het bij aan een voedselproductiesysteem met genoeg voedsel voor iedereen (bron: Samen Tegen Voedselverspilling). Want tot nu toe is voedselverspilling met name een probleem in de rijkere landen waar voedsel ten overvloed is.

Wat kan je zelf doen?

Alle feiten en cijfers over voedselverspilling zijn interessant om te weten, maar hoe kom je nou echt in actie? Wat kan je zelf doen en is ook praktisch gezien haalbaar? Ik heb 3 tips voor je welke daarbij kunnen helpen!

  • Koop wat je nodig hebt

Een tip voor de last minute boodschapper; in ons gezin maken we een wekelijkse ‘eetplanning’ en bestellen we onze boodschappen vervolgens online aan de hand van een boodschappenlijst. Door middel van een boodschappenlijstje doe je eigenlijk geen of weinig impulsaankopen omdat je precies weet wat je moet hebben. En dat scheelt ook geld! Zeg daarnaast ook vaker nee tegen die zogenaamd leuke Bonusaanbieding van de Appie. Want hoe hard de aanbieding ook schreeuwt, ook jij weet diep van binnen wel dat je het niet altijd nodig hebt.

  • Bewaar restjes

Zelf ben ik een groot fan van het bewaren van restjes. Binnen ons gezin koken we eigenlijk standaard teveel, zodat we het de volgende dag als lunch kunnen gebruiken. En aangezien ik zelf gluten- en zuivelvrij eet, is dit ideaal. Restjes bewaar ik het liefst in een van onze Mepal kommen en eventuele aangesneden groenten in een Food Hugger. Heb je teveel restjes of eet je liever iets anders voor de lunch, kijk dan of je de restjes in de vriezer kunt bewaren. En mocht je vriezer vol zitten, organiseer dan een ‘kliekjes’-avondmaal. Dat scheelt je ook weer koken!

  • Wees creatief

Heb je nog een halve tomaat en ui over? Voeg een courgette, wat kruiden en linzen spaghetti toe en je hebt binnen no-time een lekkere maaltijd. De kunst is om creatief te zijn met het voedsel dat je over hebt of dat in de voorraadkast ligt. Gooi ook niet zomaar eten weg zonder het te ruiken en proeven nadat de THT-datum is verstreken. Bij mij was altijd de regel “als het over de datum is moet het weg”, dus zelf moest ik hier even aan wennen, maar grote kans dat je het product nog kunt gebruiken. En wanneer de TGT-datum van een product nadert en je het niet gebruikt, leg het dan in de vriezer voor een later moment.

Leef bewuster

Na het schrijven van deze blog heb ook ik weer wat meer geleerd over voedselverspilling en realiseer ik me hoe makkelijk het eigenlijk is om hier wat bewuster mee om te gaan. Want we denken van onszelf dat we niet zoveel verspillen, maar in de realiteit valt dat best tegen.

Om je te inspireren heb ik een paar gift boxes samengesteld met producten die een handje kunnen helpen bij het tegengaan van voedselverspilling. Je vindt ze in de collecties van Earth Friendly Start en What’s Cooking. Welke tip vind jij het meest praktisch en bruikbaar?

Liefs,

Chris


Ouder bericht Nieuwer bericht