Duurzamer omgaan met het geven van cadeaus; 5 tips om je te inspireren!

Duurzamer omgaan met het geven van cadeaus; 5 tips om je te inspireren!

Afgelopen december heb ik voor het eerst, sinds jaren, genoeg tijd en rust gehad om met een kritischere blik inkopen te kunnen doen voor de kerst. Kerst is waar ik een persoonlijke grens trek met betrekking tot duurzaamheid. Als ik 100% duurzaam zou zijn zou ik niks moeten kopen, maar met kerst doe ik een concessie en vind ik het leuk om een cadeautje te geven aan de mensen van wie ik hou.

Maar goed, dit jaar dus voor het eerst op een andere manier, want ik heb echt de tijd genomen om uit te zoeken wat het perfecte cadeau zou kunnen zijn en hoe ik dat zo duurzaam mogelijk kon maken. Ik heb hierbij gekeken naar de impact op het milieu, de economische duurzaamheid (hoe lang gaat het product mee en waar koop je het) en naar de sociale duurzaamheid (hoe groot is de sociale toegevoegde waarde en kan ik degene hier echt blij mee maken). Door mijn cadeaus op deze manier uit te zoeken ben ik duurzamer omgegaan met het geven van cadeaus en dat voelt goed! Is dit ook wat voor jou? Ik heb 5 tips op een rijtje gezet waarmee je hopelijk geïnspireerd raakt.

Wat is de impact van het cadeau dat je weggeeft

Jaarlijks kennen we veel geef-momenten, van Valentijnsdag, Sinterklaas en Kerst tot verjaardagen en kraambezoek. Binnen bedrijven breiden deze momenten zich soms nog wel verder uit naar Secretaresse dag of de Dag van de Zorg. Een geef-moment is vaak een blijk van waardering naar een ander toe en dat geeft ons, sociaal gezien, een goed gevoel. Dat is, denk ik, ook de hele reden dat we zoveel van deze momenten creëren.

Ondanks dat het leuk is om iemand blij te maken met een cadeautje, ben ik de afgelopen jaren steeds meer na gaan denken over de impact ervan. Naast het feit of duurzaam gemaakt is, kijk ik ook naar het punt; wat leer je je kind of andermans kinderen met het geven van dit cadeau? Kortom, wat is de impact van het cadeau dat je weggeeft?

Een moeilijk debat, wat ook zeker tot strubbelingen kan leiden binnen families of vriendengroepen; iedereen denkt er tenslotte anders over. Toch kon ik het niet laten om er wat over te schrijven, want er zijn veel mogelijkheden waardoor je toch iets duurzamer om kan gaan met het geven van cadeaus zonder dat je daarvoor gelijk allemaal concessies moet doen. Het betekent dus niet dat je niks meer mag geven (al zou dat in sommige gevallen zeker niet verkeerd zijn met al die hulp-Sinterklazen), maar deze tips geven meer ideeën waardoor je misschien wel tot creatievere, duurzamere oplossingen komt. En dat is uiteindelijk ook leuker! Dus hierbij mijn 5 tips om duurzamer om te gaan met het geven van cadeaus.

1. Geef een ervaring

Scoort hoog op: Sociale duurzaamheid

Dit is een van mijn favorieten; het geven van een ervaring. Zelf ga ik vaak voor massages, want een moment voor jezelf nemen kan iedereen toch wel gebruiken? Maar denk ook eens aan andere ervaringen zoals High Tea bij gezellig theehuis of een bezoek aan het Rijksmuseum. Je kan ervoor kiezen om degene een ervaring alleen te geven, of je gaat gezellig mee als het bv. je beste vriendin is.

2. Ga aan de slag in de keuken

Scoort hoog op: Impact op het milieu, sociale duurzaamheid

Ik moet je eerlijk bekennen, mijn kookkunsten zijn niet top. Maar ook ik kan inmiddels een vegan & glutenvrije Rocky Road maken die ook nog eens om te smullen is. En hoe leuk is het om een huisgemaakte taart of maaltijd te krijgen? Het geeft mij een warm gevoel, als iemand iets speciaal voor je maakt. Gebruik je daarnaast ook nog biologische seizoen groenten of maak je het vegan? Dan heb je een op en top duurzaam cadeau! Iets zelf maken is waarschijnlijk niet geschikt voor elk geef-moment, maar denk bijvoorbeeld eens aan die kersverse ouders waarbij je op kraambezoek gaat. Ik durf je erom te wedden dat zij jouw zelfgemaakte maaltijd met open armen zullen ontvangen!

3. Neem de jarige mee shoppen (mits er geen corona lockdown is)

Scoort hoog op: Economische duurzaamheid, sociale duurzaamheid

Elk jaar krijg ik van mijn ouders een dagje shoppen met mijn moeder cadeau, waarbij ik iets uit mag zoeken wat ik op dat moment nodig heb. Denk aan een nieuwe spijkerbroek, gezichtsverzorging of nieuwe schoenen. Het voelt na al die jaren soms nog een steeds onwennig om op deze manier een cadeau te accepteren, maar tegelijkertijd maakt het me ook ontzettend blij. Ik ben gezellig een dag met mijn moeder op pad én tegelijkertijd krijg ik iets die ik heel goed kan gebruiken. Naast het shoppen gaan we uiteraard ook altijd wat samen lunchen en avondeten. Mijn ouders weten zo dat ze me een nuttig cadeau geven en ik word er sociaal gezien ook erg gelukkig van, want zo vaak komt het niet voor dat ik alleen tijd met mijn moeder kan besteden.

Nu doen wij dit een hele dag, maar is je budget niet zo toereikend of heb je niet genoeg tijd? Denk dan eens aan een ochtend die je afsluit met een gezellige lunch. Nog een tip: bij een dagje shoppen denk je vaak aan een andere stad, maar het kan vaak ook prima bij jou in de buurt! En dan heb je gelijk de mogelijkheid om een lokale winkel te steunen.

4. Geef een tegoedbon cadeau

Scoort hoog op: De impact op het milieu, sociale duurzaamheid

Tegoedbonnen. Eigenlijk het onpersoonlijkste cadeau wat er bestaat, tenzij je de juiste weet te vinden. Afgelopen kerst kon ik maar niet op het juiste cadeau idee komen voor mijn moeder totdat we het een keer over mediteren hadden en zij vertelde hoe graag ze dat ook wilde leren. Online kwam ik een Nederlandse meditatie app tegen (zelf gebruik ik Headspace maar dat is alleen Engelstalig) waar je tegen betaling een proefabonnement kon nemen. Hartstikke leuk om eens op een relaxte manier kennis te maken met mediteren!

Nu zal niet iedereen een meditatie-bon kunnen waarderen, maar denk ook eens aan een dinerbon van een lokaal eettentje of een cadeaubon van de lokale bloemist. Op die manier maak je het onpersoonlijke toch een beetje persoonlijk en weet je in ieder geval dat je cadeau nuttig is! En dat maakt het weer een klein beetje duurzamer.

5. Geef een duurzaam product cadeau

Scoort hoog op: De impact op het milieu, economische en sociale duurzaamheid

De laatste tip is eigenlijk een inkoppertje; geef een duurzaam product cadeau. Alleen dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Inmiddels is de markt verzadigd met duurzame producten en soms weet je niet waar je het moet zoeken. Maar ook niet alles wat zichzelf duurzaam noemt is dat ook daadwerkelijk. Als een tas van gerecycled plastic uit China moet komen dan vind ik dat niet duurzaam. Zelf kijk ik ook kritisch naar het nut van het product. Zo ben ik bijvoorbeeld geen fan van bamboe tandenborstels. Waarom? Omdat mijn elektrische tandenborstel mijn tanden beter schoon kan houden en ik hem daarom niet snel zal vervangen.

Deze insteek gebruik ik ook bij de gift boxen die ik voor Earth Friendly Gift Box samen stel. Binnen het assortiment vind je duurzame producten waarvan ik denk dat ze wel gebruikt zullen worden en waarvan ik weet dat het uit Europa komt. Goede voorbeelden zijn bijvoorbeeld deze gift box in de What’s Cooking collectie of deze uit de Earth Friendly Start collectie. Wil je een duurzaam product cadeau geven dan is dat uiteraard een heel mooi gebaar, maar beoordeel het goed voordat je je aankoop doet!

Heb jij nog meer tips?

Deze 5 tips zijn natuurlijk maar een korte opsomming van de mogelijkheden. Als je een beetje creatief bent zijn er vast veel meer manieren waardoor je je koopgedrag wat betreft cadeaus kan verduurzamen. Heb ik je met mijn tips geïnspireerd? Of heb jij nog andere ideeën die ik zou kunnen toepassen? Deel het met me op social media! Ik kijk uit naar je reactie.

Liefs,

Chris


Ouder bericht