Hoe vier je een duurzame kerst?

Hoe vier je een duurzame kerst?

Inmiddels is het oktober en voor je het weet staan de donkere dagen voor kerst voor de deur. Wij houden van de kerstdagen en dan ook vooral van de hele beleving eromheen. En stiekem dromen we van een witte kerst, maar aangezien we het niet voor het zeggen hebben, hebben we besloten om dit jaar te gaan voor een groene kerst. En dan bedoelen we een duurzame kerst. We zijn ons steeds meer bewust van het milieu, de natuur en de mens. Minder verspilling, meer recyclen en consuminderen. Waarom dan ook niet met de kerst rekening houden met duurzaamheid? Wij gingen op zoek naar de beste ideeën om een duurzame kerst te vieren en delen onze tips met jou in deze blog. Wij zijn benieuwd of jij dit jaar ook een duurzame kerst gaat vieren?

Duurzame kerstboom

De kerstboom is toch vaak wel het middelpunt van de feestdagen, dus helemaal geen kerstboom vinden wij dan ook geen optie, ook al is dat natuurlijk wel de milieuvriendelijkste oplossing. De vraag is dan of je voor een kunstkerstboom of een echt exemplaar gaat. Ook al gaat een kunstboom langer mee en kun je daar een aantal jaren van genieten, toch is een echte kerstboom beter voor het milieu. En helemaal als je deze ieder jaar recyclet en weer in eigen tuin plant. Wel de variant mét kluit kopen dan natuurlijk. Ook kun je tegenwoordig een echte kerstboom huren of adopteren. Je leent dan een boom en levert deze na de kerstdagen weer in.

Alternatieve kerstboom
Wil je wel eens helemaal wat anders dan een boom in je kamer, dan kun je ook eens denken aan de volgende ideeën:

  • Versier één of meerdere van je kamerplanten met lichtjes
  • Ga voor een DIY kerstboom en maak er eentje van bijvoorbeeld takken, houten latjes of tape op de muur. Hiervoor staat genoeg inspiratie op Pinterest

Duurzame kerstversiering

Een kerstboom moet natuurlijk opgetuigd worden. Het is tijd voor de kerstversieringen. Decoratie voor in de boom, maar ook voor in en om het huis. Om het zo duurzaam mogelijk te houden, gebruiken we uiteraard oude kerstdecoratie en spullen die we toch al hebben liggen en houden we erg van natuurlijke materialen, zoals (FSC)hout, papier, katoen of linnen.

Daarnaast is het een leuk idee om zelf kerstversieringen te knutselen of breng eens een bezoekje aan een kringloopwinkel of rommelmarkt en wie weet vind je daar de mooiste kerstdecoratie. En hoe gezellig het ook staat, hang niet het hele huis en de complete tuin vol extra verlichting. Houd het knus en bescheiden en ga daarnaast ook voor LED verlichting. Deze lampjes verbruiken namelijk 80 tot 90 procent minder energie en gaan ook nog eens veel langer mee dan gewone verlichting.

Duurzame kerstkaarten

Vaak een traditie en toch ook nog steeds heel erg leuk om te doen: kerstkaarten versturen. Maar erg duurzaam is het natuurlijk niet. Het is milieuvriendelijker om een e-card te versturen, maar wij snappen dat dit veel minder leuk en persoonlijk is. Wil je toch liever kerstkaarten per post versturen, dan kun je kiezen voor kerstkaarten die gemaakt zijn van gerecycled papier en/of die biologisch afbreekbaar zijn.

Natuurlijk kun je ook je creativiteit de vrije loop laten en de kerstkaarten zelf maken met spulletjes die je waarschijnlijk toch wel in huis hebt. Dus pak papier, schaar, lijm, potloden en stiften en leef je uit.

Duurzaam kerstdiner

Het kerstdiner is vaak een hoogtepunt van de feestdagen. Lang voor het daadwerkelijke kerstdiner zijn wij al druk zijn met het bedenken van lekkere recepten, de inkopen van de benodigde boodschappen en de (voor)bereiding van het kerstdiner. Maar hoe zet je nu een duurzaam én heerlijk kerstdiner op tafel?

  • Mijd voorverpakte producten en ga voor verse producten
  • Ga voor een vegan of vegetarisch diner
  • Gebruik biologische en (lokale) seizoensgroenten
  • Voorkom voedselverspilling en bereid niet meer eten dan nodig

Met deze duurzame tips is het toch ook nog steeds heerlijk tafelen?

Duurzame kerstcadeaus

Bij kerst horen cadeaus, maar als het cadeau na de kerst meteen wordt weggegooid of er wordt niets mee gedaan, dan is dat niet erg duurzaam. Dus denk dan ook goed over je cadeautjes na en geef iets origineels waar de ontvanger ook daadwerkelijk iets aan heeft en die wellicht ook nog eens van milieuvriendelijke materialen gemaakt zijn. Ook kun je denken aan een bon om iets te ondernemen of wees creatief en ga voor een zelfgemaakt cadeau.

En heb je eindelijk leuke cadeaus om weg te geven, dan kun je ze ook nog eens duurzaam verpakken. Heel origineel en persoonlijk. Onze inpaktips:

  • Gebruik oude kranten, tijdschriften, posters, stukjes behang, bakpapier of zijdepapier (uit schoenendozen) als inpakpapier
  • Versier je cadeautjes met takjes, blaadjes en andere materialen uit de natuur
  • Herbruik onbeschadigd cadeaupapier van eerdere feestjes of gebruik gerecycled inpakpapier

Wordt het een duurzame kerst?

Een duurzame kerst klinkt misschien ingewikkeld, maar we hopen dat we met de ideeën in deze blog jou een eind op weg geholpen hebben en dat jij nu enthousiast bent over een duurzame kerst.

Wil je het nog een stap verder nemen en je collega's inspireren om duurzamer met kerst om te gaan? Kijk dan eens bij onze gift boxes, misschien een leuke optie als duurzaam kerstpakket!

Dit blog is geschreven door gastblogger Linda van Linda & Co.ntent.


Nieuwer bericht