Kerstborrel tijdens corona: 4 tips voor een leuk en gezellig alternatief

Kerstborrel tijdens corona: 4 tips voor een leuk en gezellig alternatief

Inmiddels zijn we aangekomen tot de laatste paar maanden van 2020 en ook jij hebt vast al nagedacht over de kerstborrel of eindejaar afsluiting met je collega’s. Dit jaar is het allemaal even anders. De woorden corona en feestje gaan niet echt samen, maar dat betekent niet dat je niks leuks kunt organiseren! In deze blog vind je 4 tips voor een leuk en gezellig alternatief van de kerstborrel, waardoor je toch het jaar (semi) gezamenlijk af kunt sluiten. En wie weet bevallen de alternatieven wel zo goed, dat je ze in een post-corona wereld ook nog gaat gebruiken!

Samen is niet meer zo vanzelfsprekend

Mijn achtergrond is in de evenementenbranche en het organiseren van dingen zoals feestjes, weekendjes weg en verre reizen vind ik dan ook erg leuk. Tot een paar jaar geleden hielp ik mee met het organiseren van de jaarlijkse kerstborrel bij het bedrijf van mijn ouders en voorheen vierden wij kerst met een groot deel van de familie. Beide partijen waren in totaal voor ongeveer 20 man, eigenlijk mini evenementen. Tel daarbij nog het geregel van cadeautjes en kerstoutfits voor het gezin, en je ziet dat kerst voor mij in het teken staat van organiseren! En eigenlijk doe ik niets liever, het is waar mijn hart ligt.

Maar nu corona al bijna 9 maanden ons leven zuurder maakt, bedacht ik me afgelopen zomer ineens; wat gaat er met de kerstfeestjes gebeuren? Spontaan een kerstborrel organiseren met een grote groep mensen is er niet meer bij, totdat corona indamt. Dus stel jij organiseerde eerder een kerstborrel met collega’s, hoe ga je dat dit jaar doen? Op welke manier kan je het jaar met collega’s afsluiten zonder dat je het risico op verspreiding van corona vergroot? En ineens kwam ik op het idee; wat als ik alternatieven kan bedenken en deze met jullie deel? Dan kan ik toch nog een beetje mee organiseren 😉 Dus hierbij, mijn tips!

#1 Kerstlunch

Samen eten, maar wel op een verantwoorde manier? Organiseer een kerstlunch in de buitenlucht! Bestel een lekkere, uitgebreide lunch bij een lokale horecagelegenheid en laat deze bezorgen. Zet in de bedrijfstuin of op de parkeerplaats lange tafels met bankjes neer en gebruik kussentjes en dekentjes om het behaaglijk te maken. Versier de tafels en omgeving met kerstdecoratie, kaarsjes en kerstverlichting. Maak het warm door vuurkorven of heaters te branden en draai kerstmuziek voor de sfeer. Als het erg koud is buiten kan je eventueel ook een tent plaatsen ter beschutting, maar zorg ten alle tijden wel voor goede ventilatie.

Een kerstlunch zou normaal gesproken niet compleet zijn zonder een winterse borrel, maar aangezien mensen aanhankelijker worden na het drinken van alcohol is mijn advies om de alcohol achterwege te laten dit jaar. Als alternatief zou je wel een non-alcoholisch kerstcocktail met bijvoorbeeld kaneel en sinaasappel kunnen serveren. Google maar eens, er zijn genoeg leuke alcoholvrije drankjes!

#2 Speel zelf voor kerstman

Vind je een gezamenlijke afsluiting toch te risicovol? Of werken er gewoon teveel mensen bij het bedrijf? Speel zelf voor kerstman! Trek een kerstmannenpak aan en ga zelf kerstpakketten langsbrengen bij je collega’s. Maak een praatje en probeer op deze manier toch het sociale kerstgevoel over te brengen. En omdat alleen ook maar zo alleen is, maak er een uitje van met een gezellige mede-collega en ga samen op kersttour langs de huizen. Allemaal natuurlijk wel op gepaste afstand en misschien is een mondkapje ook nog niet zo’n verkeerd idee.

#3 Thuis genieten

Sinds corona in maart de kop op stak zijn er veel bedrijven creatief geworden met thuis-oplossingen. Zo kun je ook thuis een teamuitje houden in kerstsfeer. Volg bijvoorbeeld een online kookworkshop van de Kookfabriek of houdt een online kaasproeverij van Reypenaer. Overleg met het bedrijf of zij kerstelementen aan hun workshop toe kunnen voegen en speel hier vervolgens op in met het kerstpakket.

Als je de kookworkshop wilt gaan organiseren, zorg er dan voor dat alle ingrediënten voor het recept in het kerstpakket zitten of zorg voor de juiste ‘tools’ zoals bv. een braadpan als het een braadgerecht moet gaan worden. Ga je een kaasproeverij houden, zorg dan niet alleen voor de kazen, maar voeg ook een lekkere port of andere etenswaren toe die er goed bij passen. Doordat je de workshop samen volgt via Zoom heb je toch het idee dat je allemaal even samen bent.

#4 Kerstontbijt

Durf jij het wel aan om met een grotere groep bij elkaar te komen, maar wil je geen borrel of feestje organiseren? Denk dan eens aan een kerstontbijt. Veel bedrijven organiseren een nieuwjaarsontbijt, maar waarom niet een speciaal ontbijt voor de kerstdagen? Laat iedere collega thuis wat maken en smul samen van elkaars kookkunsten, dan heb je ook gelijk stof om over te praten.

Spreek van te voren af wie wat maakt, misschien via een Zoom call, mail of gewoon een whatsapp groepsapp. Maak je collega’s enthousiast door zelf ook met creatieve ideeën te komen. Kleedt de kantine of het kantoor gezellig aan met kerstlampjes en kerstdecoratie en zet kerstmuziek op. Gebruik een lange tafel, statafels of eigen bureau om aan te eten, en smullen maar!

Ben je heel vrijgevig als werkgever, maak er een speciale dag van en geef iedereen de middag vrij. Hierdoor zullen mensen relaxter aan het ontbijt zitten, want s ’middags hoeven ze niet meer aan het werk. Dit zorgt betere sfeer.

Extra tip: China Lights Festival

Voor de lezers die in omgeving Emmen wonen heb ik nog een extra tip, namelijk China Lights Festival in het Rensenpark. De oude dierentuin wordt van 15 januari tot en met 5 april 2021 omgetoverd tot een Chinees licht-en lantaarnfestival. Je kunt er allerlei kleurrijke lichtkunstwerken gaan bekijken in de buitenlucht en op 1,5 meter afstand van elkaar. Geheel veilig en toch een erg leuk alternatief als kerstborrel. Tickets zijn te koop via de website van China Lights, maar ze zijn ook via TiaMo Seasongifts verkrijgbaar voor in het kerstpakket. Leuk he :-) Je zult alleen wel tot na de kerst moeten wachten op het festival, maar dan heb je iets om naar uit te kijken! 

Tot slot

Een laatste tip die ik je mee wil geven is het volgende; Kom kort bij elkaar, niet de avonduren en vermijd alcohol. Door de corona situatie word je gedwongen creatiever te zijn. Probeer te genieten waar het kan, maar denk aan je medemens.

En eerlijk gezegd, wat je ook organiseert voor de feestdagen, ik denk dat alles wel goed in de smaak zal vallen. Het jaar is pittig genoeg (geweest) voor velen en ik denk dat de meesten maar al te graag 2020 af willen sluiten. Door aan het einde van het jaar samen iets te vieren geef je een positieve draai aan de negatieve onzekerheden. Organiseer jij een eindejaar afsluiting en heb ik jou geïnspireerd? Deel je verhaal en foto’s op TiaMo’s social media kanalen, ik lees er graag over!

Liefs,

Chris


Ouder bericht Nieuwer bericht