Merry easy Christmas: 5 praktische tips hoe je het kerstdiner minder stressvol maakt

Merry easy Christmas: 5 praktische tips hoe je het kerstdiner minder stressvol maakt

To do:

  • Kalkoen in de oven
  • Last minute cadeautje voor nieuwe schoondochter inpakken
  • Overhemd manlief strijken
  • Eigen kerstoutfit aandoen
  • Kersttafel dekken
  • Manlief vragen om oma op te halen met de auto
  • Etc. etc. etc.

Met kerst zijn de meeste van ons druk; er is zoveel te doen en te regelen. Ondanks dat kerst de gezelligste feestdagen zijn, kunnen ze ook behoorlijk stressvol zijn. En al helemaal als jij verantwoordelijk bent voor een 6-gangen kerstdiner met de hele familie. Het is nu nog niet helemaal zeker of we het groots mogen vieren vanwege de corona maatregelen, maar stel dat het wel mag: Hoe kom je deze dagen relaxter door?

Om te voorkomen dat jij een kerstburnout krijgt heb ik 5 praktische tips bedacht die ervoor zorgen dat jij minder hoeft te stressen voor het kerstdiner. Zo kan jij derde kerstdag rustig nagenieten en terugkijken op een succesvolle, stressloze kerst (hopelijk met je pyjama op de bank wanneer je lekker kerstfilms kijkt!).

#1 Zelfservice

Dit is dé nummer 1 tip die ik je kan geven; implementeer zelfservice van drankjes tijdens het kerstdiner. Het klinkt een beetje buffet-achtig, maar het is zo handig! Maak een barretje met glazen, drankjes en eventueel ijsblokjes in de kamer, zodat de gasten zelf hun drankjes kunnen pakken. Op deze manier hoef je niet steeds iedereen te vragen of ze iets willen drinken en scheelt het jou veel heen en weer lopen. Je zou er ook nog aan kunnen denken om te werken met ijskoelers voor witte wijn of een klein koelkastje voor andere dranken. Zelfs het koffiezetapparaat zou je op dit barretje kwijt kunnen als je ruimte nodig hebt op het aanrecht in de keuken voor het maken van het kerstdiner (mits je koffiezetapparaat daar natuurlijk normaal gesproken staat). Alleen maar voordelen!

#2 Breek het ijs

Het kan zijn dat je een kerstdiner organiseert met familie die elkaar de rest van het jaar niet zoveel ziet. Of misschien zijn er wel veel nieuwe gezichten bij onder de aanhang. Dit kan soms voor wat ongemakkelijkheden zorgen. Daarom mijn tip: breek het ijs door een vragenspel of vragenpot op tafel te zetten. Hoe werkt het? Iedere gast pakt om de beurt een vraag en stelt deze aan een ander of beantwoordt de vraag voor zichzelf. Je leert elkaar zo op een relaxte manier beter kennen. Daarbij is het een simpele manier zodat je gasten zich vermaken, terwijl jij even rustig bezig kan zijn in de keuken. Een win-win situatie voor iedereen!

#3 Do it yourself

Als je een kerstdiner organiseert denk je vaak dat je het alleen moet voorbereiden en maken, maar waarom kan dat niet samen? Laat iedereen thuis iets maken en meenemen naar het kerstdiner. Stel van te voren een menu op en verdeel de gerechten of laat de creativiteit zijn vrije loop en bespreek de opties van te voren (bv. via een whatsapp groepchat). Je kan nog wel eens voor verrassingen komen te staan door de kookkunsten van je oom of neefje van 15! Het zorgt in ieder geval ook voor voorpret bij de rest van de familie thuis. En doordat je samen iets lekkers creëert, heb jij een heerlijk relaxt kerstdiner.

#4 Happy mom

Voor de ouders onder ons is dit waarheid als een koe: Als de kinderen zich vermaken, zit jij ook prettig. Verwacht niet dat (kleine) kinderen ineens urenlang aan tafel kunnen zitten, maar bedenk leuke dingen om ze te vermaken tijdens het diner. Koop Christmas crackers voor aan het begin van het diner, geef ze een kleurplaat als placemat om in te kleuren of laat ze de ramen versieren met krijtstiften tussen de gangen door.

Verder zou je er nog aan kunnen denken om een speciale kindertafel te maken en de borden in leuke, kindvriendelijke figuurtjes zoals een rendier of kerstman op te dekken. Geef ruimte voor afwisseling en laat kinderen tussen de gangen door ook gewoon even van tafel gaan en spelen. Wellicht hebben ze dan tijdens het volgende gerecht weer wat meer geduld om aan tafel te zitten. En als er meerdere kinderen aanwezig zijn; geef ze een opdrachtje waarbij ze bijvoorbeeld aan het einde van het kerstdiner een zelfgemaakt gedichtje, liedje of toneelstukje op moeten voeren. 

En als laatste, indien dit niet vanzelf gebeurd, vraag eventueel de andere gasten om soms even je taken als moeder of vader over te nemen, zodat jij rustig het kerstdiner kan serveren (en misschien wel even kan relaxen met een glaasje wijn!).

#5 Voorbereiding

De laatste tip is mijn favoriet; plannen! Ik kan het niet beter stellen, maar goede voorbereiding is het halve werk. Bedenk een maand van te voren wat je wilt gaat eten tijdens het kerstdiner en maak een boodschappenlijstje. Houdbare etenswaren (ijs, chocolade), dranken (wijn), servies (servetten, tafelloper) en aankleding (kaarsen, kerstlampjes) kan je gerust al een paar weken van te voren kopen. Dit scheelt veel tijd net voor de feestdagen en voorkomt dat je je tussen de drukte in de supermarkt heen moet worstelen. Door ver van te voren het menu samen te stellen geef je jezelf ook de tijd om eventueel proef te draaien met een gerecht, zodat je tijdens de kerst zelf niet voor verrassingen komt te staan.

Maak daarnaast een tijdsplanning voor het diner zelf. Hoe laat wil je ongeveer welk gerecht serveren? Hoe lang duurt het om iets te koken of te braden in de oven? Kan je gerechten de dag ervoor al voorbereiden? Schrijf alles duidelijk op, maar maak de planning niet te strak want je zult zien dat er altijd iets tussendoor komt!

Een relaxt kerstdiner

Dat waren ze, mijn 5 tips om het kerstdiner minder stressvol te maken. Organiseer jij dit jaar een kerstdiner? Welke tips ga jij toepassen? Of zijn er misschien ook nog wel andere tips die aan deze lijst toegevoegd moet worden? Stuur me gerust een berichtje of reageer via onze social media kanalen. Mijn voorbereiding voor het kerstdiner is in ieder geval in september al begonnen, maar dat komt omdat TiaMo Seasongifts gedurende deze tijd op volle toeren draait. ;-)

Voor nu wens ik jullie allemaal een stressloos kerstdiner, hele fijne feestdagen en tot volgend jaar!

Liefs,

Chris


Ouder bericht Nieuwer bericht